OVER Ascrum

ascrum.jpg

De Amsterdamse studenten­rugby­vereniging Ascrum is opgericht in 1962. Sindsdien is ze gegroeid tot de grootste en meest leidende studenten­rugby­vereniging in Nederland. Vanaf de oprichting van Ascrum is er veel veranderd maar onze eigen cultuur is altijd even belangrijk gebleven. De cultuur die wij waarborgen is het resultaat van decennia geschiedenis. Studentencultuur, rugby en ons eigen IJzeren Huisch vormen de kern van de cultuur van Ascrum.

 

Of je nu studeert aan de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam of de Hogeschool van Amsterdam, alle studenten zijn welkom bij Ascrum. Ascrum is een van de weinige studenten­rugby­verenigen met een eigen sociëteitgebouw. Dat heeft vele voordelen. Wij houden onze bierprijs laag, leden kunnen lullenpotten gewoon vanaf de bar geven en na de rugbytraining geniet men van zelfgemaakte halfgare pasta uit plastic bekertjes. Echte Ascrummers zien zelfs de geur van het IJzeren Huisch als een pluspunt…

 

Ascrum is er voor alle studenten en rugbyers die de fijne kneepjes van rugby en de rugbycultuur willen leren. Maak kennis met het eigenzinnige karakter en de tradities die horen bij een studentensport­vereniging!

ascrum_groe'p.webp

Ascrum heeft maar liefst vijf teams die ons vertegewoordigen op alle niveaus van het Nederlandse rugby. Het eerste team verdedigt nu meerdere seizoenen zijn plek in de Ereklasse, het hoogste competitieniveau in Nederland. Om te laten zien dat Ascrum 1 daar wel degelijk thuishoort hebben ze dit seizoen de plate gewonnen.

 

Ascrum 2 volgt op de voet door in eerste klasse te spelen, het een-na-hoogste niveau. Ascrum biedt dus genoeg ruimte om te groeien binnen de vereniging. Ook voor minder ervaren rugbyers is er plaats. Wij hebben namelijk ook nog Ascrum 3 en Ascrum 5, die respectievelijk in de derde en vierde klassen uitkomen. Als je geluk hebt mag je ook de levende legendes van de AA komen versterken.

 

Om ons voor te bereiden op wedstrijden hebben we trainingen op dinsdag en donderdag. Deze trainingen bestaan uit een deel krachttraining en een deel veldtraining. De trainingen zijn onder leiding van gespecialiseerde trainers voor zowel kracht– als veldtraining.

Heb je nog nooit rugby gespeeld? Geen probleem. In de Jonghe Honden competitie gaan studenten die net beginnen met rugby de strijd met elkaar aan.

Een Ascrummer hunkert naar rugby. Gelukkig geniet Ascrum een breed scala aan rugbyactiviteiten. Sevens is zo’n activiteit waarmee je de honger voor rugby tussen competities kan stillen. Ascrum doet mee aan Amsterdam sevens, NK sevens en GNSK sevens.

Naast rugby houdt de Ascrummer ook van zon, zee en strand. Om dit geheel te combineren reizen wij jaarlijks af naar het zonovergoten Ameland om daar mee te doen aan het beachrugby­festival.

Verder vertrekken we eens per jaar met een gezelschap van zo'n 40 Ascrummers naar een vergelegen oord. Dit jaar was de bestemming Lissabon. De trip werd gekenmerkt door droogte en genadeloze zonneschijn. Toch stonden we —al glimmend van liters zonnebrand— klaar voor de krachtmetingen tegen diverse lokale teams.

Een Ascrummer vermijdt het comfortabele en nestelt zich in het oncomfortabele. De rugby­begeerte is pas verzadigd na meerdere wedstrijden en een ruime overwinning in de derde helft.